Elektrische fiets of e-bike opvoeren

Rate this post

In Google wordt veel gezocht op het ‘opvoeren van een elektrische fiets’. Veel eigenaren zouden graag willen dat hun fiets een tikkie sneller ging. Het opvoeren van een elektrische fiets is zeker mogelijk.

Het punt is echter dat het illegaal is. Doordat de elektrische fiets ineens sneller kan dan 25 km per uur valt de fiets in een brommer en scooter categorie. Hierdoor heb je een geldig rijbewijs nodig en dient deze voorzien te zijn van een kenteken. Ook heeft de elektrische fiets geen typegoedkeuring en is het daarom onmogelijk om de fiets en jezelf hier voor te verzekeren.

Raakt u betrokken bij een ongeval dan heeft u dus een probleem.

Elektrische fiets toch opvoeren

Het opvoeren van een elektrische fiets is geen hele hoge wiskunde. Volgens de wet moet de motor stoppen als een fiets snelheid van 25 km per uur wordt behaald. De fiets kan dan nog wel sneller maar dat zult u op eigen kracht moeten doen. De trapondersteuning stopt op deze snelheid. De sensor van de fiets meet of deze snelheid wordt behaald. De motor wil vaak wel sneller alleen is deze begrensd door de sensor. Het is echter mogelijk om de sensor te misleiden. Hierdoor denkt de sensor dat u nog geen 25 km per uur gaat terwijl deze snelheid al wordt overschreden. De motor zal daardoor nog steeds ondersteuning bieden terwijl u misschien al 30 tot zelfs 50 km per uur gaat.

De kans op ongelukken neemt hiermee wel toe omdat andere onderdelen van de fiets soms niet op deze snelheid gebouwd zijn. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld de remmen niet goed functioneren. Als u met een hogere snelheid wilt fietsen dan raden wij aan om eens te kijken naar een Speed Pedelec. Dit is tevens een elektrisch aangedreven fiets. Het is verstandig een helm te dragen op een pedelec.

Een pedelec is een legale snellere elektrische fiets waarvoor je ook een verzekering kunt afsluiten. Wilt u toch uw normale elektrische fiets opvoeren dan zijn er een aantal mogelijkheden.

Tuning-kits voor het opvoeren van uw e-bike

Voor het opvoeren van uw e-bike zijn diverse kant-en-klare tuning-kits verkrijgbaar. De kits kunnen met weinig technische kennis zelf worden gemonteerd. U moet wel een beetje handig zijn. Er zijn fietswinkels waar dit ook voor u gedaan kan worden, maar het risico ligt volledig bij u zelf en dus niet bij de fietswinkel!

Vrijwel alle bekende type motoren kunt u opvoeren, waaronder de bekende Bosch, Yamaha en Shimano. De systemen zijn een combinatie van hardware en software die de sensor en het motormanagement in de war brengen. De sensor wordt misleidt waardoor de motor denkt dat je maar de helft van de daadwerkelijke snelheid gaat. Stel dat u al 25 km per uur fietst dan denkt de motor dat u nog maar 12 a 13 km per uur gaat en zal de stapondersteuning nog 12 km extra doorgaan. In werkelijkheid fiets u dan al 37 km per uur.

Opvoeren elektrische fiets

Kosten voor het opvoeren van uw elektrische fiets

Deze extra snelheid is natuurlijk erg fijn als u lange afstanden wilt afleggen. Echter raden wij het opvoeren van uw elektrische fiets niet aan. We adviseren om echt te gaan kijken naar een Pedelec. Kiest u toch voor het opvoeren van de elektrische fiets dan zijn de kosten zo’n 120 tot 200 euro. De prijs is afhankelijk van het gekozen systeem en de aanbieder ervan.

Merken tuning-kits voor het opvoeren van uw e-bike

Er zijn tal van merken voor het opvoeren van uw e-bike. De kits verschillen in extra snelheid. Dit zijn de meest bekende tuning-kits voor elektrische fietsen: ASA eSpeed, Bad Ass Box, Bikespeed RS, MPed, SX2, V-Mx…

Het opvoeren van uw e-bike zorgt ervoor dat de garantie direct vervalt. Ook kan het gevaarlijke situaties veroorzaken omdat andere verkeer deelnemers uw snelheid niet goed in kunnen schatten. Blijf daarom bij onze standaard elektrische fietsen voor heren en dames en kies anders voor een pedelec, brommer of scooter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *