Tips voor het kopen van een e-bike

10 Tips voor het kopen van een elektrische fiets / e-bike

Rate this post

Bij het kopen van een elektrische fiets (ook wel e-bike) zijn er een aantal belangrijke factoren waar u rekening mee dient te houden. In dit artikel vind u 10 tips voor het kopen van een elektrische fiets.

1. De actieradius van een e-bike

De actieradius is voor de meeste mensen de meest bepalende factor bij het aanschaffen van een elektrische fiets. De voordelige modellen hebben een actieradius van minder dan 100 km en de duurdere modellen kunnen op een volle acculading zo’n 150 tot 200 km afleggen. Maak gebruik van de filters en krijg tips voor het kiezen van uw fiets.

2. Tips omtrent de accupositie van een e-bike

Door de bekende merken is er nogal veel getest met de positie van de accu. Zo heeft de ene fiets de accu in de pakjesdrager en de andere de accu in het midden van de fiets aan het frame. Goedkope modellen hebben de accu veelal in de pakjesdrager. Dit omdat de accu een standaard formaat heeft en makkelijk te vervangen is. Duurdere modellen hebben de accu in de midden in het frame. Dit zorgt voor een betere wegligging en meer balans op de fiets. Het vervangen van een accu op het frame is veelal duurdere vanwege de speciale vorm van de accu en de moeilijkere montage.

3. De plaatsing van de motor

De motor van de elektrische fiets van voor, midden of achter geplaatst zijn. De fietsen met de beste wegligging hebben een middenmotor omdat de balans goed is en het zwaartepunt laag. Vraag bij het kopen van de fiets ook naar de hoeveelheid geluid die de motor maakt bij de trapondersteuning. Voor meer tips over de motorplaatsing kunt u onze fiets-filters bekijken.

4. Vaste of verwijderbare accu

Elektrische fietsen zijn verkrijgbaar met een vaste of verwijderbare accu. Zet u de fiets iedere dag in de garage in de buurt van een stopcontact dan is een vaste accu een prima keuze. Bent u veel onderweg door bijvoorbeeld veel te kamperen, dan kunt u beter voor een verwijderbare accu kiezen. Die kunt u op iedere gewenste plek kunt opladen zonder met de e-bike te hoeven lopen.

5. Het motorvermogen van de e-bike

Het motorvermogen en de fietsaccu capaciteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijdt u op een vlakke weg dan is een lager motorvermogen prima. Gaat u echter regelmatig een ruig bos in of de heuvels in dan is een zwaardere motorvermogen een must! Een zwaardere motor heeft meestal ook een zwaardere accu nodig. Laat u daarom goed adviseren in het kiezen van de juiste motor en accu.

6. Tips over de capaciteit van de fietsaccu

Ook een belangrijke factor bij het kopen van een e-bike is het kiezen van de juiste accucapaciteit. Gaat u veel de bergen in? Of gaat u regelmatig een heuvelig bos is? Of fietst u veelal op vlakke wegen? De motoren zijn beschikbaar in 300Wh, 400Wh, 500Wh en zelfs 600 tot 700Wh bij mountainbikes. Fietst u de meeste tijd op vlakke wegen dan zal 300 of 400Wh genoeg zijn. Maak hiervoor een gratis en vrijblijvende afspraak bij één van onze aangesloten fietswinkels. Krijg tips van uw adviseur.

7. Een dure of goedkope elektrische fiets

Het aanschaffen van een elektrische fiets kan een behoorlijke investering zijn. Daarom kunt op onze website kiezen uit verschillende prijsklassen. Van goedkope tot duurdere modellen. Ook kunt u kiezen voor een gebruikte e-bike. Deze zijn meestal honderden euro’s goedkoper dan een nieuw model en zijn vaak in nieuwstaat! Tips: een duurdere e-bike houdt over het algemeen meer restwaarde bij de verkoop. Vraag bij een tweedehands fiets het aantal gereden kilometers op en de huidige laad capaciteit van de accu.

8. De kleuren van de e-bike

E-bikes zijn net als auto’s in verschillende kleuren verkrijgbaar. Vaak wordt gekozen voor een basiskleur zoals zwart, grijs of wit. Met daarbij een felle kleur als accenten. Wilt u onopvallend door het verkeer fietsen dan is aan te raden om voor de basiskleuren te gaan. Maar wilt u de blits maken in het verkeer dan zijn er ook felle kleuren beschikbaar als primaire kleur, zoals roze, oranje, groen en meer.

9. De wielmaat van de e-bike

De wielmaat van een e-bike is tevens belangrijk. Hoe hoger de wielmaat, hoe hoger het frame is. Voor lange mensen zal een grote wielmaat geen probleem zijn, maar bent u wat kleiner dan kunt u ook beter kiezen voor een kleinere wielmaat en een lagere instap.

10. Het merk van de elektrische fiets

Bent u erg verknocht aan een specifiek merk dan zal dit een erg zware factor zijn in uw keuzeproces tot het aanschaffen van een elektrische fiets. Op onze website vind u vrijwel alle bekende merken. Bekijk hier ons aanbod van elektrische fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *